Zevkli misiniz ? Bunun testi var mı ?

tarihinde Buket Ozfirat tarafından gönderildi

 

Eveeet , muğlaklık dünyasına hoş geldiniz. Zevkler ve renkler tartışılmaz palavrası işte bu yüzden doğmuştur. Bal gibi tartışılır, zaten tartışılıyor, dünyanın her yerinde.

Güzeli sevmek evrimsel olarak doğuştan gelmektedir, eş seçiminden manzaraya bakmaya kadar hayatımızın her alanını etkiler. İnsan gözü güzeli seçer, ayırt etmeyi bilir. Ancak iş yaratmaya gelince, sadece mutlu bir azınlık bu hediyeyle doğmuştur. Bir başkasının üzerinde harika bir kombini beğenebilirsiniz, şık olduğunu anlayabilirsiniz, ancak bu parçaları birleştirmek sizin aklınıza daha önce gelmemiştir. Çünkü büyük ihtimalle siz normal diye tanımlanan %95lik çoğunluğun içindesinizdir. İnsanların sadece %5i zevkli diye adlandırılan parçaları bir arada kullanabilirler, yüzde 1i ise trend setter veya modacı gözüne sahiptir.

Peki siz hangi gruptasınız ? Bunu boş yere arkadaşlarınıza sormayın, doğru cevabı alamayacaksınız ? Onlar size ‘’aa şekerim , çok şık olmuşsun diyeceklerdir’’ ancak arkanızdan konuşulduğunda doğruyu söyleyeceklerdir, ve siz işin doğrusunu hiçbir zaman bilemeyeceksiniz. Kendinize küçük bir test yapın Google’a ‘’art nouveau’’ yazın, çıkan resimlere biraz göz gezdirin. Daha sonra ise ‘’art deco’’ yazın. Sonrasında bu iki sanat akımından hangi tarzı daha çok sevdiğinize karar verin. Eğer art deco insanıysanız, acil yardım alın 😊 Asla tek başınıza giyinmeyin. Herşeyde olduğu gibi bunun da istisnaları vardır, muhteşem art deco parçaları vardır, ama siz bu nüansları ayırt edecek o istisnaların içindeyseniz zaten bu teste ihtiyacınız yoktur.

Zevk geliştirilebilir mi ? Evet, bir miktar geliştirilebilir, beynimizin bize oynadığı ‘’maruz kalma etkisi’’ denen bir oyun vardır. Bir objeye, insana ne kadar sık bakarsanız , o kadar çok benimsersiniz. Mimari güzeldir, şimdiye kadar farketmediyseniz farkındalığınızı arttırın, yurtdışında veya Beyoğlu’nda gezerken vitrinlerden biraz başınızı kaldırın, binalara bakın, Osmanlı postane binalarını, vapur iskelelerini inceleyin. Beğendiğiniz binalara biraz detaylı bakın, hak ettikleri ilgiyi verin, mimarın bir pencereyi niye oraya yerleştirdiği hakkında fikir yürütün. Gotik binaları kasvetli ve sıkıcı buluyorsanız bir an önce bundan kurtulun, sevmeye alışın. Ziyaret ettiğiniz müzelerin, kiliselerin içindeki mermer veya ahşap işçiliğine hayranlık duymayı öğrenin. Zenaata, sanat ve sanatçı kadar hayranlık besleyin, böylesi daha zordur, ama öğreticidir.

Resim hakkında bilgili olmak zorunda değilsiniz, ama sevmek serbesttir. İnstagramda tarzını beğendiğiniz 3-5 ressamın hesabını takip etmeye başlayın, ölmüş olabilirler, dert değil, etkileşim peşinde değilsiniz. Arada önünüze gelen resimler size mutluluk verecektir. Resimlere baktıkça zevkiniz değişecektir emin olun, doğa manzarası veya güllü dallı Azeri düğün fotolarından Van Gogh sevmeye geçmek o kadar uzun bir yol değildir. Bütün bu alakasız görünen eylemler estetik zevkinizi geliştirecektir, moda sadece moda değildir. Yeterince Matisse resmi görürseniz, kendinizi farkında olmadan fitilli kadife pantolon alırken fitil kalınlığına dikkat ederken bulursunuz, şıklık ayrıntıda gizlidir.

Zevkli olmak , eğer öyle doğmadıysanız geliştirmesi ve uygulaması zor bir hedeftir. Ama uygulaması kolay bir yol vardır; Tarz sahibi olmak. Cara Delevigne mesela tarz sahibidir, prenses Diana’da öyleydi. Tarz sahibi olmak o kadar meşakkatli değildir, tek sırrı tekrardır. Tarzınızın ne olmasını istiyorsanız o tarzda birbirine benzeyen kıyafetleri sık sık giymeniz yeterlidir,  6 ay sonra gardrobunuz zaten değişmeye başlayacaktır. Sonrasında , ‘’bu parça tam senin tarzın’’ benzeri lafları duymaya başlarsınız. Bille Eliish mesela, belki zevksiz bulanlar çoğunlukta olacaktır, ama kesinlikle tarz sahibidir. Avant garde olduğu için size tavsiye etmeyiz, ama mesela Sharon Stone da tarz sahibidir, hem de sadece döpyesleriyle. Tarz ne olursa olsun  garantili yöntemler her zaman basit, sade, iyi kumaş, kaliteli ayakkabı ve monocrome giyinmektir.

Son sözümüz Coco Chanel den gelsin ‘’ evden çıkmadan son kez aynaya bakın, ve üstünüzden bir parçayı eksiltin ‘’

Mary C

Eylül 2020 / Yeniköy

 

 

 

 

3 yorum


  • Paylaştığınız yazıyı zevkle okudum art deco hiç benlik değil zevkli ve tarz sahibi olduğum çevrem ve müşterilerim tarafından söylenir 😊kimseden yardım almam hatta yardım ederim😊 30 yıldır butik işletiyorum 👍

    cihazında Demet

  • Bahsedilen testi emin olmak için yapıcam.
    Ama yazılanlara bakılırsa zaten zevkliymişim 😊👍❤❤❤

    cihazında Arzu Apaydın

  • Bahsedilen testi emin olmak için yapıcam.
    Ama yazılanlara bakılırsa zaten zevkliymişim 😊👍❤❤❤

    cihazında Arzu Apaydın

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın