MAYIS AYINDA NE GİYİLİR

tarihinde gizem öz tarafından gönderildi

 

Bugün sahip olduğumuz moda anlayışının kökenleri Britanya İmparatorluğundan gelmiştir, sonrasında da genelde Fransız ve İtalyan tasarımcılar tarafından geliştirilmiştir. Şu anda vitrinlerde çok farklı tarzlar olsa da son 30 yıllık sezon açılışları genelde 2 temayla başlar, Safari ve Marin (cruise/resort collection). Her iki stil de doğası gereği maskülendir. Bunun sebebi yine Güneş batmayan imparatorlukla ilgilidir.

Kraliçe Viktoria, kendi ismini verdiği Viktorian moda döneminin en büyük moda ikonudur, günümüz fenomenlerinin babaannesi diyebiliriz. İngiliz donanmasının tüm dünyada cirit attığı dönemde donanmayı kutsamak için oğlu 8. Edward’ın denizci gömleğiyle bir portresini yaptırır, küçük Edward’ın bu sevimli portresi bir anda sosyete arasında moda olur. 1917 de ise Coco Chanel, deniz kıyısında geçirdiği bir yaz sonrası ilk denizci koleksiyonunu yapar. Yves Saint Laurent, Hermes ve Vivien Westwood’un da takip etmesiyle artık yeni bir stil vardır. Marin.

Bu stil beyazdır, ikinci renk sadece laciverttir, bazen de kırmızı. Ama genelde beyaz ve lacivert. Keten ve pamuk. Bugün en güzel örneklerini her sene yenilenen Prada Yelken koleksiyonunda bulabilirsiniz. Koleksiyon her sene yenilenir ama renkler sabit kalır. Ralp Lauren ve Hillfiger de yıllardır tüm sezon açılışlarını Marin stili ile yaparlar. Bu stile kendi zevkinize göre merserize kazaklar, rafya şapkalar ekleyebilirsiniz, loafer, yat ayakkabıları veya rafya terlikler, yine Atlantik kıyısından espadriller bu stilin tamamlayıcılarıdır. İpek keten hırkalar, blazerler serin akşamlar için kullanışlı olacaktır.

Bir diğer sezon açılışı safari ile yapılır. Başlangıcı Britanya İmparatorluğunun Afrikadaki sömürgelerinde giyilen subay kıyafetlerine dayanır. Zamanla bu ülkelere gidip egzotik hayvanları görmek İngiliz sosyetesi arasında popüler olur. Hanımlar subay kıyafetlerini taklit ederler. Krem, bej renkler, belinden kemerli 4 cepli ceketler ve kargo pantolonlar bu stilin ana ögeleridir. Tüm Avrupaya yayılması Yves Saint Laurent ile olur. 1968 de Veruschka  o meşhur omuzunda tüfeği ve  4 cepli kıyafetiyle Vogue Paris’in kapağında görünür ve sonrasında bu stil sokaklara yayılır. Bu tarzın tamamlayıcısı postaldır, bej, krem süet postal. Son yıllarda kargo pantolonların paçaları kısaldı ve daraldı, genelde lastik veya ip büzme veya kemer ile bitiyor. Postal ile arasında bir iki santim mesafe bırakmanız yerinde olacaktır. Üzerine beli açık bluzlar erkeksi görüntüye feminen dokunuş için oldukça kullanışlıdır. Safari tarzının tamamlayıcıları kamuflaj, Leopar desenleridir. Bunlarla oldukça yaratıcı kombinler yapabilirsiniz. Akşam için üzerine uzun 4 cepli ceketler veya kısa bomber montlar alabilirsiniz.

Bu iki tarzın dışında, moda ne olursa olsun bahar renkleri, toz pembe, uçuk mavi ve nil yeşilidir. Genelde çiçekli, desenli elbiselere geçiş güneşin süpriz yapmadığı temmuz ayına doğru hayata geçer.

Unutmayın Mayıs yaz değildir, gündüz giyeceğiniz terlik akşam sizi pişman edebilir, ve yanınıza hırka veya ceket almazsanız bütün gece bahçede garsondan rica ettiğiniz garip renkli, logolu şal ile oturmak zorunda kalırsınız.

 

Mary C.

Caddebostan Nisan 2020

0 yorum

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın