Malum bu sene İngiliz erkek desenleri moda, yani bir diğer deyişle maskülen görüntü. Bunların başında kaz ayağı deseni geliyor. Fransızların ‘’Pied de Poule’’ yani kanatlı ayak izi dedikleri desen. Tüm maskülen desenlerin anası budur desek abartmış olmayız. Aslında Erkeklere takım elbise kumaşı üretmek için İngiliz dokuma tezgahlarında keşfedilmiştir ve İngilizler bu desene ‘’Houndstooth’’ yani av köpeği dişi derler, ama modadaki ününü kadın giyiminde kullanan Fransızlara borçludur, Coco Chanel ve Pierre Balmain gibi.
Bu desen oldukça kullanışlıdır, çünkü iki renk arasındaki geçişi yumuşatır. Kumaş tasarımcısını keskin kontrasttan kurtarır. Dolayısı ile sizi de. Kontrast her zaman kaygan bir zemindir. Burberry’in ekoselerine bakarsanız, her ekosenin çizgisi küçük küçük kaz ayaklarından oluşur. İkinci çizgi daha soluk, daha açık bir tondur ve yine küçük kaz ayaklarından oluşur. İşte bu teknik sizi masa örtüsü giymekten kurtarmak için geliştirilmiştir 😊
Şık ekose kıyafet her zaman kaz ayağından oluşan çizgiler üzerine inşa edilmiştir. Bu desenin yaygın adı ‘’Prince De Galles’’ yani İskoçya Prensi’dir. Sonradan İngiltere kralı olacak olan dönemin en şık siması İskoçya Prensi 8.Edward sıklıkla kullandığı için. Bütün bu iddialı desenleri giymek için tek renk bir tuvale, bir diğer deyişle tek renk baz kıyafet fonuna ihtiyacınız vardır. Ve bu desenli parça üzerinizde tek başına durmalıdır. Bunun tek istisnası Matcy-matchy look denen stildir, onu da öbür paragrafta açıklayalım. Ama önce temel olan gelsin.
Siyah beyaz iri kaz ayağı veya balık sırtı desenli bir ceket giyecekseniz, diğer bütün parçalarınızın ya simsiyah, ya da bembeyaz olması lazımdır, hatta ton sür ton bile olmadan. Bu alanda fazla oyun oynama şansınız yoktur. Aynı şey ekose veya iri çiçekli ceketiniz için de geçerlidir. O ceket sahnenin yıldızıdır, eğer başka bir parça daha iliştirmeye çalışırsanız ondan rol çalar ve seyircinin kafası karışır. Karışık ve şık olmayan bir görüntü verirsiniz.
Bu tür İskoç desenlerini Burberry, Pringle ve Burlington gibi İngiliz modaevleri çok kullanır. İri floral desenlerin kraliçesi ise Pucci’dir, bu kadar pahalı olmasa tüm kadınlara tavsiye edilebilir 😊 Etro ve Desigual gibi modaevleri ise bu iki tarzı karıştırarak patchwork tasarımları sıklıkla kullanır. Bu karışımlardan Matchy-matchy look dedikleri kavrama geçebiliriz. Bu tarz; normalde asla alt-üst beraber giyilmemesi gereken benzer desenlerin, inadına aynı kıyafette kullanılmasıdır. Hatta abartarak çanta ve ayakkabının dahi aynı desende olmasıdır. Mesela bu sene sıklıkla kullanılan Leopar, Zebra desenleri bile buna dahildir. Zamanında Banu Alkan’a haksızlık etmişiz dediğinizi duyar gibiyim. Ama o zamanlar bu tarz giyinmek moda değildi, ve moda maalesef bir zamanlama sanatıdır. Yalnız matchy-mathcy look herkes için değildir, böyle giyinmek rüküşlüğün kıyısında gezerek rüküşlüğe kafa tutmaktır, eğer iddialı bir tarzınız yoksa üzerinizde eğreti durabilir. Hele o gün hiç tanımadığınız insanların olduğu bir yere gidecekseniz, o kombini daha sakin limanlara saklayın. Kendi halinde, sakin bir karakteriniz varsa siz birinci kuralda ısrar edin, desenli kıyafetiniz sadece tek parçada kalsın.
James Dean, jean pantolonun üzerine yine jean gömlekle sahnede belirdiğinde tüm genç kızlar nefesini tutmuştu. 68lerin hippi döneminin sonuna kadar bu ‘Denim on denim’’ denen alt-üst kot giymek moda olarak devam etti. Sonrasında gelen 30-40 yıl boyunca tüm modacıların cısss, aman ha sakın yapmayın dediği kot üstüne kot giymek bir iki senedir tekrar popüler oldu. Ne demiştik; moda sadece bir zamanlama sanatıdır. Gelmekte olan rüzgarı İlk siz keşfedin ve mümkünse ilk siz terkedin.
Bir tasarımcı bir deseni sıklıkla kullanırsa o desen onunla özdeşleşir. Mesela Leopar denince aklımıza hemen Cavalli gelir ardından belki Dolce&Gabbana. Zigzag desenlerde ise Missoni. Ekosede malum Burberry. Bazı çok bilinen desenler belirli renklerle birleştiği zaman, eskiden olsa paranız çoksa orjinalini alın, alamıyorsanız taklit görünür uzak durun diyebilirdim. Ama artık moda demokratikleşti. H&M in Pringle gibi pahalı bir markayı kaşmir yerine normal yünden üreterek makul fiyatlara sattığı bir dünyada artık her şeyi giyebilirsiniz. Yeter ki şık olsun, yeter ki güvenle taşıyın.
İyi haftalar
Mary C.
Beykoz / İSTANBUL
Modaya dair okuduğum en faydalı, gerçekçi bir çok bilginin akıcı bir üslupla aktarıldığı yazılardan biri olmuş. Teşekkürler…
Bilgiler çok işime yaradı. Anlatımınız çok akıcı ve ilgi uyandırıyor. Tebrik ederim. İzniniz olursa bilgilerinizi öğrencilerime aktarmak isterim.
Lütfen yazmaya devam edin. Artık hep takipte olacağım.
Ne hos bir yazi! Okurken hem öğrendim hem de cok eğlendim. Harika bir üslup 👍🏻💖