Bu kış ne MODA ? Ne giyeceğiz ?

tarihinde mustafa bulent ozfirat tarafından gönderildi

 

  Bu kış ön plana çıkan ve kaçınamayacağınız iki majör trend var. Önce bunlardan bahsedelim, sonra detaya gireriz. Biri deri giysiler, diğeri ise Chelsea botlar, chunky sole dedikleri kalın tabanlı olanlar. Bu ürünler her yerde karşınıza çıkacak, sığınakta bile olsanız sizi bulacaklar.

  Deri, yeni işleme teknikleri sayesinde inceldi, ve dış giyimden daha  farklı parçalarda da kullanılmaya başlandı. Modacılar bu fırsatı kaçırmadı, her alanda kullanmaya başladılar. Özellikle pantolonlarda. Eğer vegan değilseniz bu yazıya devam edebilirsiniz, vegansanız burada bırakmanızı ve başka moda yazılarını okumanızı tavsiye ederiz. Etik kaygılarınız varsa veya bütçeniz yetmiyorsa suni deri kullanabilirsiniz, ancak pantolonların içine çorap giyseniz iyi olur, yoksa suni deri ile sivilce sorunu yaşamanız kaçınılmazdır, çünkü doğal deri gibi hava almaz ve cildinize sürtünen petrol türevi poliüretanlar alerji yapabilir. Ülkemize mont kaban dışında deri tekstil ürünü üreten çok fazla marka yok, Derishow, Desa, Beymen ve Networkte bazı parçalar bulabilirsiniz. Her tür deri bu sene popüler, süet ve rugan dahil. Hatta özellikle rugan. Stretch latex ruganlar tayt ve çizmelerde çok ama çok popüler.

  Bottega sayesinde Chelsea botlar tekrar hayatımıza girdi. Hem de büyük bir gürültüyle, ama bir fakla tabanlar artık kösele değil, chunky sole dedikleri kalın kauçuk tabanlarla. Bu konuda biraz tarihçe verelim. Chelsea botların mucidi diğer bir çok modelde olduğu gibi, zamanın moda ikonu kraliçe Victoria’dır. Kraliçe ata binerken uzun çizmelerinin bağcıklarından çok sıkılmıştır. Her ne kadar kendisi bağlamasa da, tek tek bağlanmasını, çözülmesini beklemeyi sevmez. Kraliyet ayakkabıcısına bana bağcıksız bir ayakkabı yapabilirmisin der. O güne kadar duyulmuş şey değildir, ne de olsa Romalılardan, hatta ilk çağlardan beri bağcıksız bot yapılamamıştır. Ve daha fermuarın icadına neredeyse 50 yıl vardır.

  Neyse ki o yıl Mr Goodyear ( evet bildiniz, o araba lastiğine ismini veren kişi ) kauçuğu icat etmiş, daha doğrusu ağaç reçinesi olan doğal kauçuğu sülfürle işlemeyi başarmıştır. İşte o kauçuk Kraliçe Viktorya’yı bağcıklardan kurtarmıştır. Ayakkabının bağcıkları çıkmış iki tarafına kauçuk örgü bant gelmiştir. O giyince de tabi bütün Londra aynı ayakkabının peşine düşmüştür. Adının Chelsea bot olması ise 1950 lerde Chelsea barlarına takılan model ve sanatçı tayfasının bu modele bayılması sayesindedir. O zamanlar chelsea botlar genelde süet, kösele tabanlı ve sivi burunluydular. Bottega ve Dsquared sayesinde artık yuvarlak burunlu ve kalın kauçuk tabanlılar. Boyları ise baldır kasınızın başladığı yerde biter, böylece hem ince bacaklılara hem de birazcık kilolu olanlar giyebilir. Bacağı saran botlardan hoşlanmıyorsanız kısa versiyonları da mevcut.

  Bu sene kalın tabanlı her tür botu giyebilirsiniz. Biker boots yani motorsiklet botları, elinizde kask yoksa ve kaldırımda motorunuz beklemiyorsa biraz abartılı olabilir. Veya Everest’e tırmanmayacaksanız dağcı botları cafede otururken hafiften abes durabilir. İşte bu yüzden modacılar biker meets hiker denen konsepti icat ettiler. Yani hem motorcu botu havasını veren ama o kadar abartılı olmayan, hem de dağcı botlarını andıran modeller. Aşırı platformdan kaçının, yine aynı şekilde aşırı süslü veya 7-8 tokalı olanlardan. Oyuncaklılar yerine daha sade olanları seçerseniz uzun seneler giyebilirsiniz, bu trend devam edeceğe benziyor. Ayrıca botlarda Rick Owens’i izlemeye devam edin. Maison Margiela,  ve Gia, botlar da bu senenin diğer popüler markaları. Prada nın cepli botları sanki çok uzun ömürlü olmayacak gibi. Rapçi sneaker lar sadece Amerika’da popüler, Avrupa yavaş yavaş bundan kopuyor, kalın tabanlı, çok renkli spor ayakkabıların seneye kalacağından şüpheliyiz. Diz boyu çizmelerinse her türü hala makbul, içerde topuklu, sokakta kauçuk tabanlı olanları.

   Bağcıklı olanlardan vazgeçemeyenler için Combat boots hala revaçta. Bildiğimiz asker postalı. Dr Martens bu tarzın klasik üreticisi. Chloe, Jimmy Choo ve Moncler botları müthiş. Siyah olanlar en az yirmi yıl daha giyilir herhalde. Açık camel süetlere desert boot deniyor, Amerikan askerleri körfezde giydiğinden beri , bu tarzı Lumberjack ve Timberland modellerinde bol bol bulursunuz, biraz yüzü eskimeye başladı, evde varsa giymeye devam, yenisini almak için geç kaldınız. Ve  bej, beyaz, shearling olanlar da kayak merkezleri için ideal. Paraboots ise yükselen trend, bulursanız kaçırmayın, henüz üreticisi az, Aquatalia ve bir iki modelle sınırlı, seneye daha çok göreceğiz. Ayrıca, Proenza Shouler ve Alexander Wang, Stuart Weitzman harika botlar ürettiler bu yıl. Off white ve Loubuten ise tek kelimeyle şahane botlara imza attı.

  Bunların dışında Boho, bohem, eski hippi tarz botlar hala moda. Ugg gibi, hatta daha popüleri eskimo mukluk botları MOU gibi, sade veya örgülü olanlar. Koyun postu, Shearlingl, Burberry ve Louis Vuitton’un bir iki senedir ısrarı sayesinde 70lerden sonra uzun yıllar kalacak şekilde hayatımıza tekrar girdi. Önce montlar, kabanlar, şimdi de botlar. Ayrıca shearling şapkalar bu sene çok popüler, hem bucket hat dedikleri kova şapkalar hem de beyzbol tipi siperli kasketler. Siperli kasketlerin her türü popüler, deri olanları yakalarsanız kaçırmayın. Yine Teddy coat dedikleri ( Theodore Roosevelt mezarında ters dönüyor olsa gerek ) kabarık ayıcık shearling mont-kabanlar çok popüler. Fiyat farkı olsa da bütçeniz elveriyorsa, sentetik peluş yerine koyun postu, veya kırkılmış yünün tekrar örülmesiyle üretilen yün muflon olanları almanızı tavsiye ederiz, görüntüsü farklıdır, sağlamlık ve kullanım konforu ise kıyaslanmaz.

  Örgü, örgü. Geçen sene başladı, bu sene artarak gelecek. Özellikle kaba, anneanne örgüsü gibi olanlar. Pantolon, etek, kazak hırka hatta palto. Örgü ne bulursanız üstünüze geçirin. Ayrıca Ninja lar geliyor, gözünüzü açık tutun. Japon modası tırmanıyor, puffy kapitone montlardan sonra bol pantolonlar her yerde, Louis Vuitton, Saint Lauren yeni sezonu bunlarla açtı.

  Başka ne giyebiliriz diye soranlara kısa bir cevabımız var. Bella Hadid ne giyiyorsa onu giyin. Ablası hamileyken fırsattan yararlandı öne çıktı. Ablası kadar güzel olmasa da ondan bir tık daha zevkli. Belki de Celine Dion ile birlikte dünyanın en zevkli kadınları arasında. Bu senenin öne çıkan modacısı ise Givenchy oldu, yeni mağazanın açılışında bütün Hollywood ünlüleri instagramı yıktı geçirdi. Hadid kardeşlerin kankası Kedall Jenner dahil. Diğer rüküş Kardaşyan klanından en azından zevk olarak birazcık ayrılıyor. Balenciaga’nın çirkinliğin feryadı diyebileceğimiz kolleksiyonu ise tutmadı. İnsanları şoke etmek sanki daha çok sanatçıların konusu moda tasarımcılarının değil. Büyük dehalar John Galliano ve Alexander Mc Quinn sahnede olmayınca güzel süprizler aranır oldu.

Son söz: Sade olun, doğal malzemeler kullanın ve hoşçakalın.

 

Mary C

Kuzguncuk / İSTANBUL

0 yorum

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın