Z- Yaz Ayakkabı Modası

tarihinde Buket Ozfirat tarafından gönderildi

 

     Aslında ayakkabı demesek olurdu, sandalet ve terlik diye düzeltelim. Global ısınma ile bahar denen şey ortadan kalktı, direkt kıştan yaza geçer olduk. Dolayısı ile de postaldan sandalete. Ayakkabı giyecek zaman kalmadı, ofis ve gece çıkışları haricinde. O yüzden sadece sandalet ve terlik yazmakta fayda var. Ayakkabı şu anda sadece Holywood’da giyilyor, onlar da bu sene Roger Vivier’in önü taşlı stilettoları ve Gianvito Rossi'den başka bir şey giymiyorlar.

     Bu yazın iki ana teması var birisi tahta sabolar diğeri ise kalın bot tabanlı sandaletler. Sabo ismi Sabotajdan geliyor olabilir mi ? Yok, tam tersi. Hikayesi enteresan. Batı Avrupa'da endüstri devrimi hızlanınca fabrikalarda ihtiyaç duyulan işçiler mecburen köylerden toplanır. İşte bu ayağı çarıklı köylüler üstte başta ne varsa onlarla gelir, 5-10 kişi bir bir odada banliyölerde yaşardı. Fabrika üniforması o zaman yok, ayakta ise köyde yapılan tahta tabanlı çarıklar. İngilizlerin Clog, Fransızların Sabo dedikleri (Sabot yazılır).  Sigorta yok tamam ama, mesai ortalama 12 saat, yemek te verilmezdi, evde yapılan sandviçin molası ise sadece 15 dakika. İşte bu işçiler işleri yavaşlatmak için tekstil makinelerin arasına bazen ayaklarındaki saboları atarak makinenin bozulmasını sağlayarak biraz nefes alıyorlardı. Sabotaj kelimesi bu fransızca sabolamak deyiminden türemiştir.

     Sabonun moda dünyasına teşrifi ise 60lı yıllarda Hippi modasıyla olur. Hippi komün çiftliklerinde, Kuzu postları, yün örgülerin altına yine doğal malzeme olan bu tahta ayakkabılar giyilmeye başlanır. Easy Rider gibi bazı filmlerde görülmeye başlayınca artık önü alınmaz. Bunların rahatlığı zaten hemşireler tarafından test edilmiştir, şimdi modacıların elindedir.

     Bu sene Sabo modasını tekrar parlatan Hermes’tir. Ilkbahar yaz defilesinde podyuma çıkınca artık yapacak bir şey yoktur, diğerleri izlemek zorundadır. Marni, Kurt Geiger, Bottega Veneta, Marsell hepsi sıraya girerler. Bunları tahta taban yerine mantar birkenstock tabanına yerleştiren JW Anderson bir de üstüne kalın zincir koyunca satış rekoru kırar.

    Japonlar ve bizler zaten hamam kültürü nedeniyle bu tahta tabana alışkınız, zorluk çekmeyiz. Hem kişisel tarihimizde çocukken anne terliği yemişlikte var. Ne yapalım coğrafya kaderdir 😊

     Bir diğer trend birkenstocklar ve kalın tabanlı sandaletlerdir. (Crocks out, Yeezy in) Prada ilkbahar yaz defilesinde combat bot kalın tabanının üstüne siyah deri bantlarla  bir sandalet kondurdu. Ve artık akım başlamış oldu. Premiata birebir çakmasını yaptı, Simone Rocha ise daha iyisini, bir farkla, 400 yerine 900 euro fiyatla :). 5-6 yaş erkek çocuklarımıza aldığımız geox sandaletin benzerlerini artık biz giyeceğiz. Kalın bot tabanlı sandaletlerin her türü makbul bu yaz, önü kapalı cloglar, bantlılar, taşlılar, hatta bu yazın diğer teması çiçekli, papatyalı olanlar.  Birkenstock'ların da altına 3-4cm platform konmaya başlandı. Hazır olun en az 5 sene bunları giyeceğiz. Hem boyumuzu da uzatır, modacılar bizim için herşeyi düşünüyor, sağolsunlar:)

 Mary C

Mayıs 2021 , Tarabya

 

Moda yazıları , moda blog , moda dergisi , 2021 moda trendleri , blogger , 

0 yorum

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın